De schuilenden

Na de oerknal duurde het nog een tijdje voordat er optrekjes waren. De allereerste amfibieën moeten weliswaar ook een voorkeur hebben gehad voor bepaalde natte bosjes om zich in terug te trekken, maar telt dat? De mens, die telt.

De mens, die kwam en zag en smeerde een duurzaam soort leem over een staketsel van twijgen: een koele hut in een toen nog betrekkelijk leeg landschap met hier en daar een dier, wat bomen en een heuveltje met daarop een paar afschuwelijke woekerplanten en de mens begint stilletjes met het bestrijden ervan en met het bij elkaar zetten van handige gewassen en het kruisen van beesten.

In 1870 begint De Bijenkorf als een bescheiden fourniturenzaak aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Als de omzet van de winkel zich vervijfvoudigt besluit de eigenaar, Arthur Isaac, zich op de Dam te vestigen. Architect J.A. van Straaten ontwerpt een imposante koele hut en krijgt daarmee de bouwopdracht.

Als ik een stap naar achteren doe, weg van het hypnotiserend vlekkeloze store-in-store-concept van Chanel, bots ik tegen een mevrouw aan, ik verontschuldig me, ze kijkt afkeurend, de toonaangevende cosmeticalijn van Chanel biedt je alles wat je nodig hebt voor een klassieke look, een stel Chinese toeristen lijkt Berts gesnuffel aan hun kalfslederen Isabel Marant sneakers niet op prijs te stellen, de langhoudende foundations van Chanel creëren trouwens de perfecte teint, Bert trekt aan de lijn, trekt richting de tasjes van Chloé, en geef hem eens ongelijk, de perfecte tas maakt je look immers helemaal af, maar ik wil de trap op, op naar dat vermaledijde restaurant waar ik al sinds dagen een tompoes wil eten, waar ik wil plassen, waar ik wil schuilen onder het dak van de koele hut.

De hut in een betrekkelijk leeg landschap nog, met die paar opgetrommelde, gedomesticeerde dieren en een armetierig veldje oergewas ernaast, en, binnen, de schuilenden dus, die zo langzaamaan waarschijnlijk zijn begonnen met het snijden van kleine houten beeldjes van godheden, het weven van een kleed voor op de aarden vloer en het versieren van elkaars gezichten met vijftig tinten natte klei.

Volgens het merk NARS (bekend van de Orgasm blush en de Laguna bronzer) zijn er geen regels op het gebied van natte klei. Met elk product zijn er eindeloze mogelijkheden voor zelfexpressie: laat je niet tegenhouden, dan doen anderen dat ook niet. Gedurende de negentig minutensessie met architect én make-up artist J.A. van Straaten (bekend van o.a. de imposante koele hut) leer je vier opwindende manieren om dé perfecte look te creëren (reserveer nu plaatsen).

Bert trekt aan de lijn, hij wil naar die negentig minutensessie, en geef hem eens ongelijk, de perfecte look maakt je leven immers helemaal af, maar ik wil de trap op, op naar dat vermaledijde restaurant waar ik een tompoes wil eten, veel mensen (behalve de Chinezen) vinden Bert leuk maar ik vind Bert nu vooral zielig in dit helverlichte winkelwalhalla met zijn gladde witte vloertegels en zijn voor Bert griezelige roltrappen, want staartknelrisico, toen filiaal Arnhem in 1975 werd ingericht waren de roltrappen en het betonskelet het enige wat bleef staan van het oorspronkelijke interieur, de rest werd volledig ontmanteld, ze smeerden een duurzaam soort leem over een staketsel van zelfexpressie, laat je niet tegenhouden, de mens, die telt.